REPOTAGE

REPORTAGE: HEARTLESS HUMANITY

Vad ska jag börja med att säga? Världen är upp och ner idag, har varit det dagarna innan idag, har varit det under bra lång tid nu. Det är konstigt att mänskligheten lyckats se bortom sitt hjärta och göra dessa fruktansvärda saker som råder varje dag på vår planet och som människor kanske uppmärksammade extra mycket här om dagen när terror la sig som ett täcke över Paris natten 13/11.
Jag har ställt mig frågan ”hur” väldigt många gånger och nästan varit tvungen att gå vidare med frågan för att få svar, för om vi kan göra dessa fruktansvärda saker med hjärtat på rätt plats då kan jag inte förstå varför vi människor finns. Någonstans långt tillbaka i tiden bildades en förmåga att tränga bort sina känslor, empati, och den förmågan mötte bergreppen våld och hat. Vad hände? Våld och hat blev mer än bergrepp, det blev handlingar. Hela vår historia är präglad av våld och hat som tagit form på olika sätt. Genom krig, terrorattacker, våldtäkt, misshandel, rasism, nazism, antisemitism, kvinnoförtryck, sexism, homofobi… En lista som kan göras lång. Vi människor har lyckats tränga bort känslor när saker är jobbiga, på ett sätt som har gjort att vi har förlorat hjärtat någonstans. Vi måste leta djupt och noga för att hitta tillbaka till det och ha med oss hjärtat i alla situationer- I dom sociala rummen, i politik-, klass-, arbets- och vardagsrummen. I varje rum och i varje stund.
Jag är ledsen över hur människans historia ser ut… för den hade inte behövt se ut på detta sätt. Vi har skapat denna historia, vi har skapat en förmåga att utföra våld och hat, vi har skapat den långa listan (som fortsätter ännu längre) som jag precis skrev. Vi, måste också hitta tillbaka till kärleken för att mänskligheten ska kunna återstå med värdighet när en i framtiden ser tillbaka på historian. Jag är ledsen. Jag är ledsen över mycket. Jag inte bara ledsen över historian, utan jag är också ledsen för att förmågan att hata och utföra våld breder ut sig på ett så pass globalt plan som det gör idag. Jag är glad för att människan uppmärksammar vad som hände den 13/11 i Paris, men jag är också ledsen för att människan inte uppmärksammar vad som hände i Beirut dagen innan på samma sätt, inte heller vad som händer i Demokratiska Republiken Kongo just nu, vad som händer i Nordkorea, Irak, Afghanistan, Sudan, Nigeria, Somalia just nu. Denna typ av terror som ägde rum i Europa, Paris här om natten, den sker på ett globalt plan i betydligt större utsträckning men ändå finns inte sympatierna med på samma sätt när det sker utanför Europa.
Vi människor värderar människor olika mycket, även idag. Vi känner samhörighet med vissa människor, med vissa grupper utifrån kunskapnivå, kropp, religion, etnicitet, hudfärg och kön. Vi är människor allihop. Mänskligheten har gjort och gör hemska saker, oavsett vilken ”grupp” en tillhör. Vi måste börja erkänna dom fel vi har begått, för att mänskligheten ska kunna enas efter en historia av många fel. Vi är människor allihop och människan har gjort fel.
Det är dags nu. Släpp inte denna glöd, som har skapats efter terrorattacken i Paris. Glöm inte att terror sker över hela världen, nästan varje dag. För att det ska få ett stopp måste vi erkänna misstagen vi begått, hitta tillbaka till hjärtat som vi tappat bort- som vi gör genom av att lyssna inåt, känna och genom av att återkoppla till naturen och kraften som vi kan hämta därifrån. Sprid den kärlek du har så att andra kan hitta sin. Vi är många, som inte vill ha våld och hat. Våga säg nej. 
———————————-
Writing about the world situation of today, conflicts and that it has it´s roots long back in our history. We have lost our hearts and the connection to nature in a lot of what we think and do today. We must find these two parts to get back to love and not be able to use violence and hate. We are a lot of people that don´t want war, violence and hate. Dare to say no. Ps. If you want to read the whole text, use a translator.

0 svar till “REPORTAGE: HEARTLESS HUMANITY

 1. Anonym skriver:

  So beautiful and true.

 2. Roffe skriver:

  Så kloka ord Moa. Den här gammgubben blir rörd.

 3. Mormor skriver:

  Moa,du är som bäst när du sätter dig ner och får skriva av dig vad du tänker och tycker mycket fint .:-)

 4. Elvira skriver:

  Bravo och tack för detta otroligt bra skrivna inlägg! Sant och viktigt och oj vad det går att grubbla över detta.. 🙁

  Du är bäst! kram!

 5. Anonym skriver:

  Finns så många brister i ditt resonemang så vet inte äns vart jag ska börja, men kolla upp grunderna i nyhwtsvärdering så får du svar på en sak. Sedan ta en karta och kolla på vad som igentliten ligger närmast paris eller Beirut.
  Paris takter av media för att det har närhet till Europa. Och jag antar att ditt dagliga nyhets intag sker på medialaplattformar som är baserade i Europa, och kanske värre enbart Sverige. Även om det hade varit fint med en värld där all bryr sig om alla överallt så är människor egoistiska och desto mer man kan relatera till något desto mer intresserad är du.

  1. moaem skriver:

   Det är din personliga uppfattning att jag har bristande resonemang. Om du inte ens kan tala om för mig vart det brister och hänvisa mig att kolla upp nyhetsvärdering själv så kan jag tyvärr inte ta din kritik på allvar. Jag står för min text och är påläst området, jag är inget geni, men jag är uppdaterad vad det gäller denna typ av frågor. Jag har svårt att förstå din kommentar, men jag tolkar det som att du syftar på att Paris uppmärksammas mer än Beirut i Sverige pga att båda länderna ligger i Europa, varav det är det som jag försöker få fram i min text- att länder är sammankopplade världen över och inte bara europaländer sinsemellan. Jag tror på en globalare koppling från människa till människa och länder till länder. Alltså att det som hände i Beirut bör få precis lika stort utrymme i Europeisk media som det som hände i Paris. Jag väljer att ha ett optimistiskt synsätt och tro på människans godhet (även om det går att ifrågasätta med tanke på vad människan har gjort) och där står jag idag. Med den inställning som du framför i din kommentar kommer det inte ske förbättring… Attityd och resultat hänger ihop. Tack för dina synpunkter hur som helst! Hoppas vi människor kan lära, vara öppna och ta del av varandras bättre synsätt för att själva kunna utvecklas till det bättre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

<<<<<<< HEAD ======= >>>>>>> 7b8e8c7dcb6c569b000584cc581f6e5d33ae9fdd